Frågorna är många gällande att anlita en arkitekt, här försöker vi besvara dom vanligaste.
Slutpriset för ett arkitektritat hus kan variera kraftigt beroende på materialval och utförande. Ett kvadratmeterpris på 35 000 kr per bruttoarea är dock en rimlig medelkostnad för ett nyckelfärdigt hus inklusive arkitektens arvode.
En arkitekt är utbildad för att planera byggd miljö. Arkitekten skapar en bra en avvägning mellan funktionalitet, platsspecifika förutsättningar, byggnadsteknik och vackra volymer, rum och detaljer. Detta arbete resulterar i ritningar och andra vägledande dokument som byggnadsarbetsplatsen behöver för att kunna genomföra projektet.
Arkitektens roll är också att samordna de tekniska konsulterna under projekteringen och se till att lösningar inte krockar med varandra samt att slutresultatet når sin fulla potential. Exempel på sådana tekniska konsulter är konstruktör, vvs-konsult, kontrollansvarig och brandkonsult.
Skissritning
Detta skede avser att, utifrån kundens önskemål och drömmar, skissa fram arkitektoniska lösningar. Ritningarna är av enklare slag och kompletteras ofta med skisser, perspektiv, volymstudier, fysiska modeller, inspirations- eller referensbilder. Skissarbetets omfattning varierar beroende på uppdragets art. Men, generellt kan det sägas att det är dumt att snåla på skissarbetet eftersom projektets potential avgörs av skissens kvalitet.
Programritningar
Skisserna bearbetas till en fungerande byggnad. Anpassning sker till normer och regler. Beslut i skisserna omprövas och bearbetas med tanke på byggbarhet, ekonomi, ekologi, estetik och kvalitet.
Bygglovsritning
Dessa ritningar följer den lokala bygglovsenhetens anvisningar och syftar till att få huset godkänt hos kommunen. Skissritningar omarbetas till bygglovsritningar och stämplas om. Nu för tiden krävs nästan alltid att huset ritas ut på en nybyggnadskarta eller förenklad nybyggnadskarta som köps av kommunen. Finns det en detaljplan (politiskt beslutade anvisningar för hur och vad som får byggas på en plats) så bedöms bygglovsritningarna utifrån denna. Finns det ingen detaljplan blir bedömningen mer subjektiv, samtidigt som det egentligen inte finns några givna begränsningar. När bygglovsritningar inlämnats utses en handläggare hos kommunen som undersöker om ärendet är komplett. Oftast efterfrågar kommunen någon eller några förtydliganden. Om bygglovet godkänns av byggnadskontoret har grannar en viss tid på sig att överklaga beslutet och sedan vinner det laga kraft. Innan byggandet får påbörjas krävs det dock ett startbesked som hanteras av byggnadskontorets bygganmälan. Se nästa stycke för mer information.
Anmälningsritning
När bygglov utfärdats eller om byggnadsåtgärder inte kräver bygglov (så som Attefallshus, mindre skärmtak, lägre murar) så ska anmälningshandlingar skickas in. Har detta föregåtts av bygglov så använder Byggnadskontoret samma ritningar. I bygganmälan utses vanligen en ny handläggare. I detta skede vill Byggnadskontoret se teknisk dokumentation så som konstruktionshandlingar (Beräkningar för hållfasthet), vvs-ritningar (Värme, vatten/avlopp, ventilation), energibalansberäkning (beräkning om byggnaden kommer göra av med för mycket energi beroende på uppvärmningslösning, ventilationslösning, isolering och produktval) etc. I bygganmälan kontrollerar Byggnadskontoret också att tillgängligheten uppfylls, en uppgift som vanligen åligger arkitekten. Det handlar här om tillgänglighet både på tomten fram till huset och interiört och reglerna gäller även privatbostäder. I vissa fall då tomter är mycket otillgängliga kan Byggnadskontoret lämna avsteg men detta är ovanligt. När handläggaren bedömer att alla lagkrav är uppfyllda skriver denna ut ett startbesked och byggnadsarbetet kan påbörjas.
Förfrågningsunderlag
I detta skede specificeras byggnadens alla delar för att göra det möjligt för en byggnadsentreprenör och producenter att beräkna pris för genomförande. Exempelvis upprättas dörr-, fönster-, badrums- och köksuppställningsritningar där alla produkter specificeras och måttsätts. Andra ritningar är exempelvis ritningar för golv- och innertak.
Byggnadsritning
När ritningarna stämplas om till byggnadsritningar får de formellt användas som underlag på byggarbetsplatsen. Byggnadsritningar (tillsammans med de övriga tekniska konsulternas byggnadsunderlag) ska innehålla all information som krävs för att genomföra byggnationen. Fel som förekommer i ritningarna faller formellt och ekonomiskt på arkitektföretaget. Därför ska kunden alltid kontrollera att arkitektföretaget har en konsultförsäkring innan de upphandlas.
Timpriset för en husarkitekt ligger någonstans mellan 600-1500 kr / timme exkl. moms beroende på erfarenhet, attraktivitet och specialisering. Den lägsta summan ska i detta fall tolkas som en praktikant eller nyutexaminerad arkitekt och den högsta ska tolkas som en arkitekt med lång erfarenhet, specialkunnande och / eller hög status. ARCHITECTA har valt att lägga sig på en nivå av 795-995 kr / timma exkl. moms.
I nybyggnation av arkitektritade hus som villor står projekteringen, för alla inblandade tekniska konsulter, för ca 20% av totalkostnaden av byggnationen. Av dessa 20% brukar ca hälften utgöras av arkitektarbete.
ARCHITECTA lämnar alltid offerter på större byggnadsprojekt och priset varierar beroende på komplexitet, vilka husritningar som ska ingå och hur närvarande arkitekten ska vara på byggnadsplatsen.
Kort sammanfattat utförs sol- och skuggstudier för att belysa hur ny och äldre bebyggelse påverkas av nybyggnation. Man visar hur utemiljöer såsom parker och gaturum påverkas av nybyggnation samt för att klargöra lämplig placering av solceller. En solstudie kan därmed ligga till grund för att byggnader placeras på lämpliga platser. Detta säkerställer en god tillgång till solljus både inne i och utanför byggnader, gaturum och övriga urbana miljöer.